Domowy sos słodko-kwaśny do kurczaka i ryżu

Sos słodko-kwaśny to klasyka sosów ze słoika. Ekspresowy i smaczny obiad z gwarancją sukcesu? Kurczak słodko-kwaśny z ryżem to danie, którym niejedno z nas ratowało się w kryzysowej sytuacji obiadowej! Domowy sos słodko-kwaśny jest prosty i szybki w wykonaniu, a jeśli lubisz słoiki, świetnie nadaje się także do zawekowania i przechowywania na później.

Słoik ze słodko-kwaśnym przez wiele lat miał swoje honorowe miejsce w kuchennej szafce w moim domu i był niczym symbol kompromisu pomiędzy codzienną bieganiną, brakiem czasu i zmęczeniem, a koniecznością zjedzenia czegoś przyzwoitego, ciepłego i niechęcią do sięgania po gotowe dania, które wystarczyłoby tylko odgrzać lub zalać wodą.
Ja sama nie sięgam już po tego typu słoiki – tak postanowiłam wiele lat temu i tego się z reguły trzymam. Dzięki temu prawdę mówiąc (między innymi) odkryłam, że lubię gotować i jak wiele satysfakcji przynoszą nawet małe kulinarne sukcesy. 🙂

kurczak słodko-kwaśny, domowy sos slodko-kwasny

Sos słodko-kwaśny do słoików

Dobra wiadomość dla wielbicieli słoików: domowy sos słodko-kwaśny możesz z powodzenem zawekować i przechowywać podobnie jak inne domowe przetwory. Zamiast zaopatrywać się w sklepowe gotowce, przygotuj większą ilość sosu, zamknij w słoikch i miej własny gotowiec pod ręką, aby szybko przygotować domowy posiłek.

Pamiętaj, aby słoiki były czyste i wyparzone. Sam gorący sos (bez mięsnych dodatków) wystarczy ostrożnie wlać do słoików, zakręcić i odstawić do góry dnem do całkowitego wystygnięcia – tak samo jak chociażby dżem. Możesz spokojnie przechowywać takie słoiki w ciemnym, chłodnym miejscu przez kilka tygodni.
Aby wydłużyć czas przechowywania sosu możesz zapasteryzować słoiki.

Kurczak słodko-kwaśny

Przygotowanie sosu słodko-kwaśnego w domu nie jest trudne. Składniki są powszechnie dostępne – marchewkę, paprykę, kukurydzę i ananasa z łatwością kupisz praktycznie wszędzie. Świeży imbir możesz zastąpić sproszkowanym, a ocet ryżowy np. sokiem z cytryny.

Kurczak słodko kwaśny z ryżem to już klasyka gatunku – wystarczy podsmażyć kawałki piersi z kurczaka, dodać sos, wymieszać, podgrzać i podawać z ugotowanym ryżem. To obiadowy pewniak, gdy brak czasu lub ochoty na dłuższe gotowanie.
Warto także spróbować przygotować w ten sposób krewetki, a w wersji wege – podsmażone tofu lub np. cieciorkę.

Smacznego!

kurczak słodko-kwaśny, domowy sos slodko-kwasny

Przepis

Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 20 min W sumie 35 mins Porcje: 4

Opis

Domowy sos słodko-kwaśny – jak popularny gotowy sos ze słoika. Idealny do dań z ryżem, świetnie pasuje do podsmażonej piersi z kurczaka, krewetek czy dań wegetariańskich i wegańskich z dodatkiem tofu czy np. gotowanej ciecierzycy.

Składniki

Przygotowanie

  1. Marchewkę obierz i za pomocą obieraczki (lub temperówki do warzyw) pokrój na cienkie i niezbyt szerokie paseczki. Zbyt długie marchewkowe wstążki możesz pokroić na mniejsze kawałki.

  2. Paprykę pokrój w cienkie piórka, cebulę, czosnek i imbir obierz i posiekaj drobno.  Osącz ananasa i pokrój na cząstki. Zachowaj zalewę.

  3. Rozgrzej w garnku nieco oleju i dodaj marchewkę, paprykę, cebulę, czosnek i imbir. Dodaj koncentrat pomidorowy i podsmażaj ok. 5 minut mieszając, aż warzywa staną się miękkie.

  4. Dolej sok z pomarańczy, zalewę z ananasa i pół szklanki wody. Po zagotowaniu dodaj kukurydzę, ananasa i ocet ryżowy. Gotuj ok. 8-10 minut, dodaj część cukru i dokładnie wymieszaj. 
    Jeśli sos jest zbyt kwaśny, dodaj dodatkową łyżkę cukru, jeśli zbyt mdły, odrobinę octu. Lekko posól i popieprz do smaku.

  5. Aby zagęścić sos, rozprowadź płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej w około 1/3 szklanki zimnej wody i dodaj do gotującego się sosu, energicznie mieszając. Gotuj jeszcze parę minut na niedyżym ogniu, mieszając, i gotowe.

    Sos słodko-kwaśny doskonale komponuje się np. z kurczakiem – pokrojoną w kostkę pierś wystarczy lekko oprószyć solą i pieprzem i podsmażyć na patelni. Zamiast kurczaka, spróbuj krewetek, a jeśli nie jadasz mięsa – zamarynuj i podsmaż tofu lub dodaj do sosu ugotowaną ciecierzycę. Świetnie smakuje z ryżem!

Notatki

Kwaśny i słodki smak najlepiej wyregulować według własnych upodobań. Ilość cukru i octu zależy też od tego, jak słodka jest pomarańcza i ananas, dlatego dodaj cukier na sam koniec, próbując sosu. Możesz użyć brązowego cukru, a sok z cytryny zamiast octu sprawi, że sos będzie zdecydowanie łagodniejszy.

Zanim zagęścisz sos, dobrze wymieszaj mąkę ziemniaczaną koniecznie z zimną wodą. Jeśli dodasz samą mąkę do gotującego się sosu, zmieni się w twardą kluskę. Jeśli kochasz pikantną kuchnię dodaj do warzyw połowę posiekanej papryczki chili.

Żeby zamknąć sos w słoiku, jeszcze wrzący przelej do czystego i wyparzonego słoika. Zakręć dokładnie i odstaw na ściereczkę do góry dnem do całkowitego ostygnięcia. Możesz przechowywać go bezpiecznie, bez pasteryzowania, w lodówce nawet kilka tygodni (bez mięsa! gdybyś chciał zawekować sos z dodatkiem mięsa, żeby mieć gotowy obiad do odgrzania, przechowuj nie dłużej niż 2 tygodnie bez pasteryzacji).

Tagi: sos słodko kwaśny, ryż, kurczak, kurczak słodko-kwaśny

Zobacz też...

%d bloggers like this: