Czas umyka niepostrzeżenie. Wydawałoby się, że ten rok dopiero się zaczął, a już tu i ówdzie pada pierwszy śnieg, powietrze nabiera tego charakterystycznego zapachu zimy i za moment, zanim się obejrzymy, rozpocznie się czas wielkiego świętowania bożonarodzeniowego i noworocznego. A nic tak nie wprowadza świątecznego nastroju, jak rozkoszne aromaty domowej kuchni i świątecznych dań.
Boże Narodzenie to nie tylko Wigilia, smażony karp, grzybowa (ewentualnie barszcz) i pierogi. Po tradycyjnej wieczerzy czekają nas dwa dni świąt, podczas których tradycja już nie zobowiązuje nas do jedzenia dań postnych. Można zatem sobie pofolgować i poza dojadaniem pozostałości z Wigilii, cieszyć się także całą masą innych pyszności. No a kilka dni później czeka nas Sylwester i Nowy Rok
Warto któryś z tych świątecznych dni uczcić porządną pieczenią. Solidny kawał wieprzowiny, natarty uprzednio przyprawami, pieczony powoli, kilka godzin, soczysty i aromatyczny – doskonały pomysł na świętowanie z bliskimi przy stole. Do tego swojska, zdrowa kasza lub tłuczonego ziemniaki i prawdziwy sos pieczeniowy. Jest tak pysznie, że wcale nie chce się czekać do świąt, by uraczyć podniebienia domowników i swoje taką pieczenią. Prawdziwa uczta nie tylko dla rasowych mięsożerców. I nie tylko od święta.

- 1 kg mięsa wieprzowego w kawałku szynki, łopatki lub schabu
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/3 średniego korzenia selera
- 1/3 pora
- 1 cebula
- 3-5 ząbków czosnku
- listki laurowe
- ziele angielskie
- sól i pieprz świeżo zmielone
- słodka papryka
- majeranek
- zioła prowansalskie
- cząber
- olej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
-
Mięso przygotuj 1, a nawet 2 dni wcześniej, natrzyj je ziołami: cząbrem, majerankiem, ziołami prowansalskimi i 2-3 pokruszonymi listkami laurowymi, 2-3 przeciśniętym przez praskę ząbkami czosnku, odrobiną słodkiej papryki, świeżo zmielonym lub utłuczonym w moździerzu pieprzem, skrop olejem i marynuj w lodówce.
-
Wyjmij mięso z lodówki ok. 30 minut przed pieczeniem, by nabrało temperatury pokojowej.
-
Umyj i obierz włoszczyznę. Marchew, pietruszkę i pora pokrój w plasterki, seler w kostkę, cebulę w piórka. 2-3 ząbki czosnku zostaw w łupinach. Warzywa i czosnek wrzuć do naczynia żaroodpornego, dodaj kilka ziarenek ziela angielskiego i 2-3 listki laurowe.
-
Rozgrzej patelnię i podsmażaj mięso krótko z każdej strony, by zamknęły się wszystkie jego pory, a następnie ułóż je na warzywach w naczyniu żaroodpornym.
-
Piecz ok. 2-2,5 godziny w temperaturze ok. 150-180 stopni. Posól dopiero na sam koniec pieczenia
-
Gdy mięso się już upiecze, odlej płyn, który pozostał z mięsa i warzyw. W małym rondelku roztop masło i zrumień na nim mąkę - niezbyt mocno, wystarczy by lekko się zezłociła. Do takiej zasmażki dolej sok z pieczeni i mieszając gotuj kilka minut, aż sos zacznie lekko gęstnieć. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dzięki masłu i mące sos stanie się delikatny i aksamitny.
Tak upieczone mięso jest swojskie, domowe, a jednocześnie idealnie sprawdzi się na proszonym świątecznym obiedzie, niezależnie od tego, czy chcemy uraczyć nim rodzinę, czy przyjaciół. Doskonale będą do niego pasować różnorodne dodatki - zarówno pyszna, zdrowa kasza gryczana czy pęczak, jak również gotowane ziemniaki, czy to tradycyjne z wody, czy to ubite z masłem i śmietaną na puree.
Do pieczonego mięsa z pysznym sosem wybornie pasują także domowe kopytka czy kluski śląskie. A jeśli masz ochotę podać pieczeń w nieco bardziej elegancki sposób, upiecz ziemniaki pokrojone w ćwiartki z czosnkiem i kminkiem. Będzie przepysznie.
Gdyby przypadkiem coś zostało z obiadu, pieczeń wieprzowa na zimno idealnie nadaje się do kanapek - pajda świeżego chleba z chrupiącą skórką, z masłem, plastrem pieczeni i musztardą lub kiszonym ogórkiem - niebo dla podniebienia. Możesz także pokroić mięso na plastry, włożyć do rondelka z sosem i tak odgrzać mięso następnego dnia na obiad.
Przełożone z sosem do pojemnika możesz zamrozić i tym samym mieć pod ręką gotowy obiad na dni, kiedy nie masz czasu lub ochoty na gotowanie.
Zarówno wieprzowa szynka, schab czy łopatka świetnie sprawdzą się w roli pieczeni. Pamiętaj by mięso miało czas, by się zamarynować w ziołach i przyprawach, dzięki temu będzie bardziej aromatyczne.
Nie sól mięsa przed pieczeniem - sól sprawi, że wieprzowina pozostanie twarda nawet po długim pieczeniu.
Piekłam mięso w glinianym garnku rzymskim. Jeśli szukacie pomysłu na prezent dla bliskich, którzy lubią czas spędzać w kuchni lub dla siebie, pomyślcie o takim garnku. Przed pieczeniem namacza się go w wodzie, a potem wstawia do zimnego piekarnika. Podczas pieczenia wilgoć z gliny powoli paruje, a mięsa pieczone w garnku pozostają soczyste, rozpływające się w ustach. Jeśli jednak nie masz glinianego garnka, możesz spokojnie upiec takie mięso w szklanym naczyniu z przykryciem lub w foliowym rękawie.
<
p style=”text-align: justify;”>