Domowy sos słodko-kwaśny do kurczaka i ryżu

Sos słodko-kwaśny to klasyka sosów ze słoika, nie ma chyba domu, w którym od czasu do czasu nie pojawiałby się na stole jako towarzystwo do podsmażonej piersi z kurczaka i ryżu. Szybki i smaczny obiad z gwarancją sukcesu –  nic dziwnego, że jest tak popularny. Zamiast jednak sięgać po gotowca ze sklepu, warto zrobić sobie go samemu. Jest bajecznie prosty, szybki w wykonaniu, pełen warzyw i o wiele smaczniejszy niż kupny. A w dodatku można go przygotować więcej, zamknąć w słoikach i mieć niewielki zapas zawsze pod ręką, kiedy przyjdzie nam na niego ochota. Skusicie się?

Skocz do przepisu

127-sos-slodko-kwasny-v1

Kurczak z sosem słodko-kwaśnym to sprawdzona odpowiedź na pytanie co szybkiego i pożywnego przyrządzić bliskim na obiad w obliczu braku czasu na gotowanie. Nie warto jednak faszerować się konserwantami z kupnych słoików, skoro przygotowanie takiego sosu nie zajmie nam więcej niż pół godziny. Nie potrzeba też żadnych wyszukanych składników, żeby cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. Bardzo często sięgając po gotowe dania nie zastanawiamy się nawet, że niewielkim kosztem i nakładem pracy możemy osiągnąć jeszcze lepszy efekt, przygotowując je w domu samodzielnie, a producenci wysoko przetworzonej żywności nie mają wcale wyłączności na smak tego typu produktów. Co ważniejsze domowy sos słodko-kwaśny zrobisz dokładnie taki, jak lubisz najbardziej, urozmaicając go wedle własnego smaku i ciesząc się z tej wspaniałej kuchennej magii, która zmienia kilka niepozornych składników w pyszne, zdrowe, domowe danie. Satysfakcja gwarantowana.

127-sos-slodko-kwasny-v2

 

Drukuj
Domowy sos słodko-kwaśny

Idealny do kurczaka, krewetek lub ryb i ryżu.

Kategoria: Danie głowne - bezmięsne
Kuchnia: azjatycka, fusion
Porcje dla: 4 osób
Autor: JestPysznie.pl
Składniki
  • 1 marchewka
  • 1/2 niedużej czerwonej papryki
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cm korzenia imbiur
  • sok z 1 pomarańczy ok. 1/2 szklanki
  • 1/2 puszki ananasa + cała zalewa
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki octu ryżowego lub sok z połówki cytryny
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
  • sól i pieprz do smaku
  • olej
Sposób przygotowania
  1. Marchewkę obierz i za pomocą obieraczki (lub temperówki do warzyw) pokrój ją na cienkie i niezbyt szerokie paseczki. Zbyt długie marchewkowe wstążki możesz pokroić na mniejsze kawałki.

  2. Paprykę pokrój w cienkie piórka, cebulę, czosnek i imbir obierz i posiekaj drobno. 

  3. Wyciśnij sok z pomarańczy, ananasa osącz i pokrój na cząstki.

  4. Na dnie garnka rozgrzej nieco oleju i dodaj marchewkę, paprykę, cebulę, czosnek i imbir. Dodaj koncentrat pomidorowy i podsmażaj ok. 5 minut mieszając, aż warzywa staną się miękkie. 

  5. Dolej sok z pomarańczy, zalewę z ananasa i pół szklanki wody. Po zagotowaniu dodaj kukurydzę, ananasa i ocet ryżowy. Gotuj ok. 8-10 minut, dodaj część cukru i dokładnie wymieszaj. 

  6. Jeśli sos jest zbyt kwaśny, dodaj dodatkową łyżkę cukru, jeśli zbyt mdły, odrobinę octu. Lekko posól i popieprz do smaku.

  7. Aby zagęścić sos, rozprowadź płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej w około 1/3 szklanki zimnej wody i dodaj do gotującego się sosu, energicznie mieszając.
  8. Sos słodko-kwaśny doskonale komponuje się z kurczakiem - pokrojoną w kostkę pierś wystarczy lekko oprószyć solą i pieprzem i podsmażyć na patelni. Pod koniec dodaj sos i wymieszaj.  Podawaj z ryżem.
Uwagi i porady

Żeby zamknąć sos w słoiku, jeszcze wrzący przelej do czystego i wyparzonego słoika. Zakręć dokładnie i odstaw na ściereczkę do góry dnem do całkowitego ostygnięcia. Możesz przechowywać go bezpiecznie, bez pasteryzowania, w lodówce nawet kilka tygodni (bez mięsa! gdybyś chciał zawekować sos z dodatkiem mięsa, żeby mieć gotowy obiad do odgrzania, przechowuj nie dłużej niż 2 tygodnie).
Kwaśny i słodki smak najlepiej wyregulować według własnych upodobań. Ilość cukru i octu zależy też od tego, jak słodka jest pomarańcza i ananas, dlatego dodaj cukier na sam koniec, próbując sosu. Możesz użyć brązowego cukru, a sok z cytryny zamiast octu sprawi, że sos będzie zdecydowanie łagodniejszy.
Zanim zagęścisz sos, dobrze wymieszaj mąkę ziemniaczaną koniecznie z zimną wodą. Jeśli dodasz samą mąkę do gotującego się sosu, zmieni się w twardą kluskę. Jeśli kochasz pikantną kuchnię dodaj do warzyw połowę posiekanej papryczki chili.

6 komentarzy

  1. A koncentrat pomidorowy to gdzie?

  2. Bardzo dobry przepis, polecam

  3. Uwielbiam sosy słodko-kwaśne! Na pewno wypróbuję ten przepis, może i w ten weekend 🙂

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)