Grillowana kanapka z oscypkiem i borówką brusznicą

Kocham nasze polskie Tatry i Zakopane. Mam wyryte w pamięci ukochane, najbliższe mojemu sercu widoki: z Hali Ornak, znad pobliskiego Stawu Smreczyńskiego, z Hali Kondratowej czy Doliny Małej Łąki. Góry… Jeśli marzę o swoim miejscu na Ziemi, to widzę niewielki dom ze spadzistym dachem, położony w spokojnej części Zakopanego, z wysokimi świerkami na podwórzu, skąd blisko na spacer do Doliny Strążyskiej.
Ale z Tatrami i Zakopanem wiążą się nie tylko doznania metafizyczne, ale także korowód doznań kulinarnych.

034 kanapka z grillowanym oscypkiem H1

Czy wiecie, że najlepszą szarlotkę zjecie w bacówce na końcu Doliny Strążyskiej? Pyszna jest także w schronisku w Dolinie Roztoki. Najdelikatniejsze naleśniki podają w schronisku przepięknej Doliny Chochołowskiej. W samym Zakopanem z kolei nie zjecie lepszej ryby, niż w knajpie Pstrąg Górski, a ziemniaki w najsmaczniejszym wydaniu, czyli pieczone w ogniu grule, podawane z masłem czosnkowym i twarożkiem, zjecie tylko w Czarnym Stawie, prawie na samym dole Krupówek – choć mają je w karcie także inne karczmy, to właśnie tam smakują najlepiej. No i oczywiście – oscypek, mój ukochany ser, z tęsknoty za którym od czasu do czasu daję się skusić na podobne produkty, dostępne w delikatesach. Na nic to – oryginalnego sera z Podhala, świeżego i aromatycznego, nie da się przebić.
W tym roku nie było mi dane odwiedzić Zakopanego, lecz dostałam w prezencie słoik domowej konfitury z borówki brusznicy, wprost od gospodyni, oraz kawałek pysznego zakopiańskiego sera, który zniknął stanowczo zbyt szybko!

034 kanapka z grillowanym oscypkiem V1

Jak zrobić grillowana kanapkę z oscypkiem?
Wystarczy kromka ulubionego chleba, posmarowana masłem i kilka plasterków oscypka. Kanapkę włóż na kilka minut do nagrzanego piekarnika lub skorzystaj w funkcji grill w kuchence mikrofalowej. Potem udekoruj ją odrobiną konfitury z borówki lub żurawiny i gotowe.
Ser możecie też ugrillować osobno np. na patelni. Smacznego!

034 tatry-ornak

na kilka minut

Grillowana kanapka z oscypkiem i borówką brusznicą
Oceń

7 komentarzy

  1. Kamil z e-turysta.net

    Dawno nie widziałem tak świetnie zrobionego dania! Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! 🙂

  2. koniecznie do wypróbowania na śniadanie:)

  3. pyszna kanapeczka 🙂 zjadłoby się 😀

  4. Oscypek + borówka lub żurawina w zastępstwie – mniam! 🙂

  5. To jest to czym się zajadałam minionego sierpnia w Zakopanem:)

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)