Makaron z bobem i kurkami

Wrzesień jakby mimochodem przyniósł nam jesień. Jeszcze niby mamy kalendarzowe lato, a jednak kasztanowce za moim oknem rdzewieją z dnia na dzień coraz bardziej, coraz więcej pożółkłych liści ścieli się na chodnikach, powietrze pachnie chłodem i wilgocią, a słońce powoli, lecz skutecznie zaczyna zachodzić coraz dalej po drugiej stronie miasta. Na straganach królują cukinie, dynie i leśne grzyby.

Jesień jest zawsze dla mnie trochę smutna, nawet gdy rozpieszcza nas całą feerią barw i ciepłym blaskiem słońca, jest zapowiedzią długich zimowych miesięcy pełnych krótkich dni i oczekiwania na pierwsze oznaki wiosny. Ale taki właśnie jest cykl pór roku, pozostaje nam żyć z nim w zgodzie i pożegnać letnie miesiące.
Na zakończenie lata polecam makaron z bobem i kurkami. Świeżego bobu już chyba nie da się kupić, może przy odrobinie szczęścia. Kto był zapobiegliwy, zamroził sobie bób i będzie mógł cieszyć się nim także zimą. Dla pozostałych wielbicieli tego warzywa pozostają kupne mrożonki lub oczekiwanie na przyszłoroczny sezon letni. Z kurkami z kolei nie powinno być problemu, całe stosy leśnych grzybów są teraz dostępne na rynkach w całkiem przystępnych cenach. Warto więc wybrać się, jeśli nie do lasu, to chociaż na rynek i coś z tych skarbów uszczknąć dla siebie.

Przyznam, że odrobinę się bałam takiego połączenia smaków, okazało się jednak, że niepotrzebnie. Makaron, kurki i bób świetnie ze sobą smakują i z pewnością pojawią się jeszcze na moim stole. Na zakończenie lata zapraszam więc na pyszny obiad, który łączy ze sobą smaki obu pór roku.

075 Makaron z bobem i kurkami V4

Makaron z bobem i kurkami
dla dwóch głodomorów

  • ok. 100 g ulubionego makaronu na osobę
  • ok. 250 g bobu
  • ok. 100 g kurek
  • 2-3 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • łyżka startego sera

Bób ugotuj w osolonym wrzątku, przelej zimną wodą i obierz z łupinek.
Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu – przygotowanie sosu nie powinno zająć więcej, niż ugotowania się makaronu, więc spokojnie możesz wstawić wodę zanim zabierzesz się za kurki.
Kurki oczyść z resztek leśnej ściółki i delikatnie obmyj w zimnej wodzie, osusz papierowym ręcznikiem.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj posiekany czosnek i kurki. Podsmażaj kilka minut grzyby aż zmiękną, dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj obrany wcześniej bób i śmietanę lub jogurt. Zagotuj na lekkim ogniu, dodaj odcedzony makaron i wymieszaj dokładnie, by wszystkie kluski pokryły się śmietanowym sosem. Podawaj gorące, posypane startym żółtym serem.

075 Makaron z bobem i kurkami V2

2 komentarze

  1. Musi być przepyszne 🙂

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)