Pasta z paluszków krabowych (surimi)

Paté de delícias do mar – czyli pasta z morskich delicji to popularna w Portugalii przystawka, serwowana zwykle z miniaturowymi pszennymi sucharkami. Idealna jako starter lub dip do krakersów, sprawdzi się na imprezach lub jako przekąska na seans filmowy. Prawdziwy hit podczas naszych spotkań z przyjaciółmi – zawsze znika ze stołu w mgnieniu oka!

Skocz do przepisu

Pasta z paluszków krabowych

Pyszna Portugalia

Moja pierwsza wizyta w Portugalii była krótka i dość intensywna. Pod koniec lutego w Polsce przymarzałam do peronu, czekając na kolejkę, która miała mnie zabrać na lotnisko. – 15°C szczypało boleśnie w policzki. Kilka godzin później wysiadłam w środku nocy na lotnisku w Porto w przyjemne 14°C. To był dopiero szok!
Spędziłam 4 wspaniałe dni, tak pełne wrażeń, że trudno to było ogarnąć! Chociaż nie przywiodła mnie tam chęć zwiedzania, mój dzielny przewodnik zadbał o to, żebym liznęła nieco klimatu i portugalskiego jedzenia, które jest wielką dumą Portugalczyków. (W podzięce za gościnę, ja gotowałam z kolei dla licznej rodziny kopytka z kurczakiem w sosie pieczarkowym, ze smakiem przypieczętowując ten nowy etap w moim życiu. 😊)
Podczas wizyty w knajpce w Porto, jako przystawkę zamówiliśmy między innymi właśnie paté de delícias do mar. Serwowana z sucharkami pasta z paluszków krabowych była przepysznym wstępem do reszty jedzenia. Spodobała mi się jej prostota i mocny, czosnkowy aromat.

Portugalczycy z paluszków krabowych przygotowują nie tylko patéMoja teściowa robi z nich rewelacyjny sos do tłuczonych ziemniaków, które podaje ze swoim popisowym, niedzielnym bacalhau (portugalskim suszonym dorszem).

 Chcesz posmakować Portugalii? Zobacz inne przepisy kuchni portugalskiej -> [KLIK] 

Pasta z paluszków krabowych – jak zrobić?

Pasta z surimi jest dziecinnie prosta w wykonaniu – wystarczy zmiksować paluszki z serkiem do smarowania typu philadelphia, majonezem i wyciśniętym ząbkiem czosnku, lekko posolić i gotowe! Portugalczycy często przygotowują ją także z dodatkiem jajka na twardo. Zrobienie pasty zajmuje góra pięć minut, idealnie się więc sprawdzi jako szybka przekąska do podania w razie niezapowiedzianych gości!

Pasta z paluszków krabowych to rewelacyjna propozycja na imprezową przekąskę. Przygotowuję ją regularnie i stało się już niemal tradycją, że serwujemy ją, gdy widzimy się z przyjaciółmi albo kiedy w planach jest bardzo ważny mecz –  podaję ją wtedy z pełnoziarnistym, chrupkim chlebkiem, krakersami, do tego oliwki, korniszony, ser, wędzona, dojrzewająca szynka, sałatka z pomidorów. Taka uczta spokojnie może służyć za kolację! Świetnie smakuje także jako dodatek do kanapek czy wrapów z warzywami.

W swoim czasie zrobiłam tę pastę także dla bliskich mojego partnera, którzy potwierdzili zgodnie, że jest pyszna. ✌
Bom apetite!

Pasta z paluszków krabowych (surimi)
Przygotowanie
5 mins
W sumie
5 mins
 

szybki dip z paluszków surimi, idealny do krakersów

Kategoria: Dipy, Przekąska, Przystawka
Kuchnia: portugalska
Porcji: 1 miseczka
Autor: JestPysznie.pl
Składniki
  • 200 g paluszków krabowych surimi
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka serka typu philadephia
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
Sposób przygotowania
  1. Paluszki krabowe pokrój na mniejsze kawałki, dodaj majonez, serek, wyciśnięty ząbek czosnku i szczyptę soli.

  2. Miksuj krótko blenderem na gęstą pastę.

  3. Podawaj z krakersami, sucharkami, świeżymi warzywami lub chrupkim pieczywem.

Uwagi i porady

Paluszki krabowe możesz też bardzo drobno posiekać, jeśli nie masz pod ręką blendera. 
Opcjonalnie dodaj jedno, ugotowane na twardo jajko.

.

Pasta z paluszków krabowych

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *