Podziwiam tych, którym latem chce się gotować codzienne obiady. W mojej bardzo słonecznej kuchni promienie słońca wpadają właśnie po południu, uciekam z niej wtedy do zacienionej części mieszkania. Czasem jednak robię wyjątki, zwłaszcza gdy upał jest nieco lżejszy, bo w końcu grzechem by było nie korzystać z tego, co daje nam pora roku, z najsmaczniejszych, najbardziej soczystych, aromatycznych i pełnych smaku warzyw i owoców.
Jednym z tych warzyw, na które warto zwrócić uwagę na początku lata jest cukinia. Podłużna, zielona przypominająca ogórek jest w istocie odmianą dyni, a jej popularna nazwa wywodzi się od włoskiego słowa zucchino, choć nasze babcie nazwałyby ją raczej… kabaczkiem.
Cukinia jest niezwykle wszechstronna. Zapiekana, grillowana, podsmażana i na surowo – zawsze jest smaczna i pasuje tak do mięs, jak i do potraw wegetariańskich.
Nie wiem, w jakiej wersji lubię ją najbardziej, ale ostatnimi czasy króluje na moim stole w bardzo zacnym towarzystwie. Zapraszam na bardzo prosty i szybki, letni makaron z cukinią i suszonymi pomidorami. Z podanych proporcji najedzą się dwie osoby.
Makaron z cukinią, suszonymi pomidorami i mascarpone
- ok. 200-250 g makaronu, np. farfalle (kokardki)
- 2 średnie cukinie
- 5-6 suszonych pomidorów w oleju
- 3 duże łyżki mascarpone
- 2 ząbki czosnku
- oliwa lub olej z pomidorów
- sól, pieprz, bazylia
Makaron ugotuj w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu.
Cukinię umyj i pokrój niezbyt grube plastry, kawałki suszonych pomidorów w paseczki lub kostkę.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż na niej cukinię. Nie używaj zbyt dużej ilości oleju, bo po pierwsze dlatego, że cukinia wchłonie go jak gąbka, a po drugie ponieważ mascarpone to ser o dużej zawartości tłuszczu. Zamiast oliwy możesz użyć oleju z pomidorów – danie nabierze wtedy jeszcze intensywniejszego smaku suszonych pomidorów. Po ok. 4-5 minutach dodaj suszone pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, 2-3 porwane listki bazylii lub szczyptę suszonej, posól i popierz do smaku, podsmażaj jeszcze 2-3 minuty, a następnie dodaj mascarpone i mieszając pozwól mu się rozpuścić tak, by cukinia i pomidory oblepiły się delikatnym, kremowym sosem. Odcedzony makaron wymieszaj z zawartością patelni, podawaj udekorowane listkami świeżej bazylii. Voila!
Wyszlo przepysznie! Dziekuje za przepis!! :-):-) poniewaz z mezem jestesmy miesozercami dodalam malutkie kawaleczki cienkich kabanosow 😉 i odrobine chilli.
Super prosty przepis, smacznie, lekko i szybko 🙂 co ważne, bardzo dobre i zachęcające zdjęcia 🙂
Przepis również dobry z małą modyfikacją: więcej serka mascarpone, ewentualnie zamiast tego trochę śmietanki a na wierzchu zamiast bazylii odrobina pokruszonego sera pleśniowego. Zależy co kto lubi 😉
zrobiłam wg przepisu, musze przyznać, że dawno nie jadłam czegos tak dobrego!
Hej Ola
Bardzo się cieszę, że smakowało, takie komentarze to dowód na to, że jest sens prowadzić tego bloga!
Pozdrowienia
Iga
Jakie wino do tego?
Cześć Jaro – nie będę się popisywać wiedzą, której nie mam. Osobiście wybrałabym jakieś białe wytrawne wino, może chardonnay?
W kwestii win wyznaję zasadę, jaką kiedyś wyczytałam w artykule napisanym przez profesjonalnego sommeliera – znawstwo na winach zostawiam profesjonalistom, ja wybieram to, jakie najbardziej mi smakuje.
Pozdrowienia
Iga
Nie miałam mascarpone, więc zrobiłam z fetą. Oczywiście soli już nie dodawałam. Super wyszło. Wyobrażam sobie, że z mascarpone jest łagodniejsze w smaku. Kiedyś przetestuję.
Super! Feta i mascarpone różnią się diametralnie, ale przecież o to chodzi, by w kuchni być szefem i eksperymentować. 🙂 Sama będę musiała spróbować takiej kombinacji!
Pozdrowienia!
To najpyszniejszy makaron jaki jadłam ever. A jestem makaronożerczynią 🙂
Wow 🙂 niezwykle mi miło!
Uwielbiam takie pyszne makarony 🙂
Ja nie mogłabym bez nich żyć! 🙂