Przeglądając tę stronę łatwo można wyciągnąć całkiem słuszny wniosek, że mam słabość do makaronów. No bo jak tu nie mieć? I nie jest wcale prawdą, że makaron jest tuczący. Sam w sobie nie ma wielu kalorii i wystarczy nieduża porcja, aby poczuć przyjemną sytość. Niech więc nie zwiodą Was pozory – bo to nie makaron, a sosy, z którymi go podajemy są często kaloryczną bombą. I tak jest w przypadku makaronu z kurczakiem, suszonymi pomidorami i kremowym serkiem mascarpone. I chociaż nie jest to najlżejsza propozycja, podbije Wasze kubki smakowe.
Ta kombinacja smakowa uzależnia. Doprawiona ziołami delikatna pierś z kurczaka, podsmażana z pomidorami na oleju, w którym pływają, a do tego kremowe mascarpone, które sprawia, że każda pojedyncza kluseczka cała oblepiona jest tym aromatycznym sosem. Istne niebo w gębie – że też nie można jeść tego każdego dnia! Z podanego niżej przepisu wyjdą porcje dla 3 głodnych osób.
Makaron z kurczakiem, suszonymi pomidorami i mascarpone
- ok. 300 g makaronu, np. penne (rurki) lub farfalle (kokardki)
- ok. 500 g piersi z kurczaka
- 8-10 kawałków suszonych pomidorów w oleju
- 3-4 czubate łyżki serka mascarpone
- 1 łyżka oleju z pomidorów
- bazylia, oregano, sól, pieprz
Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku, według instrukcji na opakowaniu.
W międzyczasie umyte i oczyszczone piersi z kurczaka pokrój w drobną kostkę, lekko posól i popierz, dodaj po łyżeczce ziół i łyżkę oleju z pomidorów i wymieszaj tak, aby wszystkie cząstki mięsa obtoczone były w przyprawach. Tak przygotowane mięso wrzuć na rozgrzaną patelnię – nie potrzebujesz więcej tłuszczu do smażenia. Gdy mięso już lekko się podsmaży dodaj pokrojone drobno suszone pomidory, wymieszaj dokładnie i na małym ogniu podsmażaj dalej, aż kurczak zacznie się złocić. Z zawartością patelni połącz teraz serek mascarpone, tak by oblepił każdy kawałeczek mięsa.
Odcedź makaron, zahartuj pod zimną wodą, wrzuć na patelnię i wymieszaj raz jeszcze. Podawaj gorące!
Możesz użyć innego makaronu, jednak moim zdaniem te dwa mają kształt, dzięki któremu każda kluska jest otulona sosem, wnikającym w ich załamania i rowki.
Wpis ten dedykuję mojemu Przyjacielowi, który połączenie to uwielbia. Podobnie jak ja. I podobnie jak Wy, gdy tylko go skosztujecie!
Pyszne !
A mi właśnie nie za bardzo to smakowało
Cześć Miranda,
Dzięki za odwiedziny – co komu smakuje, to kwestia upodobań 🙂 szczęśliwie każdy może mieć swoje.
Pozdrawiam
Iga
Super przepis,danie przepyszne,a zarazem łatwe i szybkie w przygotowaniu 😉
a można użyć suszonych pomidorów wcześniej zalanych oliwą z oliwek???
Sandro, oczywiście, jeśli masz takie pomidory, będą się jak najbardziej nadawały!
Smacznego!
Dziękuje 🙂
jest wyśmienite. pochwaliłam się daniem współlokatorce i powiedziała, że robi je jutro:) dzięki!
Jeszcze tego nie robiłem, ale wygląda smakowicie. Chciałem zapytać, czy czarne oliwki by pasowały do tego :>?
Osobiście nie przepadam za czarnymi oliwkami, więc nie mogę się wypowiedzieć. Po prostu spróbuj je dodać i się przekonaj! 🙂
Właśnie zrobiłam, nie spodziewałam się, że będzie aż tak dobre! Ta wyczuwalna „kremowość”, coś niesamowicie przepysznego, a jakie proste i szybkie w wykonaniu 🙂
Polecam *****
To mój pierwszy przepis z wykorzystaniem suszonych pomidorów. Od dwóch lat staramy się zrobić i jakoś i na staraniu się tylko kończy:). Teraz wiem że naprawdę warto. Pyszne i aromatyczne. I takie też jest do danie. Żeby zmniejszyć kaloryczność zamiast serka mascarpone użyłam jogurtu greckiego.
Świetny pomysł z tym jogurtem!
Myślę, że dobrze spisałby się także serek homogenizowany naturalny – jednak nie ma tu kryć, że żaden zamiennik mascarpone nie da tej gładkości i delikatności…
Cieszę się, że smakowało – to najlepsza rekomendacja 😉
Pozdrawiam!
Jest SUPER!
Właśnie żona ugotowała i jestem zachwycony.
Polecam!
Cała przyjemność po mojej stronie 🙂 Mam nadzieję, że to nie ostatni smakowity przepis, po jaki sięgniecie z JestPysznie 🙂
Pozdrawiam
Właśnie zrobiłem, pyszne… Wszystkim smakowało. Polecam !!! 🙂
Wow! Super, strasznie się cieszę, że smakowało :))))
To musi być pyszne:)
I jest! 🙂 Polecam.