Orientalny kurczak w cieście

Tego roku wyjątkowo ominął mnie etap świątecznych przygotowań – nie piekłam pierniczków i nie lepiłam pierogów, nie zakisiłam buraków na barszcz, jak to miałam w planach. Zawalona robotą nie miałam czasu, ani ochoty na kulinarne wyczyny, czego niezwykle żałuję. Gwiazdka i panująca od kilku dni zima przyszły do mnie niespodziewanie – nawet nie wiem, kiedy minęły te wszystkie dni. Mimo tych przeciwności święta Bożego Narodzenia minęły nam jednak spokojnie i w rodzinnej atmosferze, otulone ciepłym blaskiem lampek na pachnącej lasem choince.
Najedzeni świątecznymi potrawami oddajemy się więc spokojnemu lenistwu, bo póki co nie goni nas jeszcze czas. Odpakowaliśmy prezenty i zakwaterowaliśmy nowe sprzęty, nadrabiamy zaległości w byciu ze sobą, podjadając maminy keks napakowany bakaliami i popijając pachnący goździkami grzaniec. Mam nadzieję, że wszystkim czytelnikom te ostatnie dni mijają równie czule jak nam.

Tymczasem jednak, jeśli marzy się komuś odpocząć już od kapusty z grochem i bigosu, zapraszam na orientalnego kurczaka w cieście – prosty przepis na wielbicieli szybkich potraw od Chińczyka, który idealnie sprawdzi się na szybki obiad lub jako sylwestrowa przekąska.

116 Orientalny kurczak w cieście V3

Podobno kiedyś w Łodzi, w miejscu gdzie dziś znajdują się najpopularniejsze w mieście knajpy ona OFFie, można było zjeść najlepsze chińskie w Polsce. Dziś ze starego china, zagłębia obskurnych bud z daleka cuchnących starym olejem i glutaminianem sodu, cieszących się wątpliwą opinią miejsc serwujących szczury i gołębie na równi z ogromną popularnością wśród rzeszy imprezowiczów, szukających nad ranem taniej i solidnej strawy, został jeden czy dwa bary, które jakoś się uchowały po przeprowadzonej tam czystce. W mieście, w każdej dzielnicy i na każdym osiedlu, wciąż jednak pełno jest jeszcze innych lokali  serwujących sajgonki i całe mnóstwo innych azjatyckich potraw w towarzystwie polskiej surówki z białej kapusty.
Nie jestem wielką fanką tego rodzaju jedzenia, często kiepsko znoszę panoszący się w tych lokalach zapach, nie mam zaufania do jakości i świeżości produktów. Mamy jedno takie sprawdzone miejsce w okolicy, z którego czasem zamawiamy jedzenie, kiedy dopada nas kaprys na zjedzenie fast fooda, a z którego jedzenie ma akceptowalną jakość, nie śmierdzi starą fryturą ani nieświeżym mięsem. Mimo to osobiście, jeśli mogę, wolę poświęcić chwilę we własnej kuchni na przygotowanie domowej chińszczyzny.

Klasyką z barów z chińskim, zaraz obok sajgonek, jest kurczak gong bao – w naszej swojskiej wersji to kawalątki mięsa w grubym, puszystym cieście, smażone na głębokim oleju. Podobno to danie ma raczej niewiele wspólnego z tradycyjną chińską potrawą o tej samej nazwie (co tylko dowodzi, że serwowanemu u chinola jedzeniu daleko do prawdziwych azjatyckich smaków), jest to jednak pozycja obowiązkowa dla S., który raz na ruski rok stawia gong bao ponad domowy obiad. 🙂
Z tego powodu zaczęliśmy poszukiwania przepisu, który pozwoliłby nam przygotować w ten sposób kurczaka w domu. Nie udało nam się dokładnie odtworzyć tego dania, jednak efekt naszych poszukiwań jest co najmniej zadowalający i pozwala się cieszyć popularną chińszczyzną bez wychodzenia z domu. No i mamy pewność, że wiemy, co jemy.

116 Orientalny kurczak w cieście V2

Orientalny kurczak w cieście
a’la kurczak gong bao, 2-3 porcje

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka oleju sezamowego
  • 2 jajka
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 3 czubate łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • woda
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • olej do smażenia (ok 500-750 ml)

Piersi z kurczaka umyj, oczyść z błon i pokrój z ok. 2,5 centymetrową kostkę. Przgotuj marynatę: przeciśnij przez praskę czosnek, dodaj sos sojowy i olej sezamowy, szczyptę słodkiej i ostrej papryki – wymieszaj i dodaj kurczaka. Odstaw na około 30 minut. Po tym czasie podsmaż kurczaka na odrobinie oleju, aż zacznie się lekko rumienić, zdejmij z patelni i odstaw.
Przygotuj ciasto: wymieszaj jajka, oba rodzaje mąki, dodaj szczyptę soli i pieprzu oraz proszek do pieczenia i tyle wody, aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
Na patelnię lub do garnka wlej olej i dobrze rozgrzej. Usmażone wcześniej kawałki kurczaka maczaj w cieście i wrzucaj na gorący olej. Smaż chwilę, aż ciasto się zezłoci. Gotowe kąski osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj z ryżem lub frytkami, najlepiej w towarzystwie słodkiego sosu chili lub innego azjatyckiego dipu.

Tak przygotowane mięso nie należy do propozycji dietetycznych, ale jest naprawdę pyszne. Pamiętaj by olej był świeży i przede wszystkim dobrze rozgrzany, dzięki czemu ciasto wchłonie go znacznie mniej, niż gdy smażysz na niedostatecznie gorącym tłuszczu.
Kawałki kurczaka w cieście idealnie nadają się na obiad – dla wielbicieli smaków z barów z szybką chińszczyzną idealna będzie do nich surówka z kapusty czy popularny coleslaw oraz ugotowany na sypko ryż –  jeśli chcemy się raz na jakiś czas trochę rozpieścić niekoniecznie zdrowym daniem, ale równie dobrze spiszą się jako przekąska na imprezę.

116 Orientalny kurczak w cieście V1

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)